Zdrowotne właściwości imbiru 01/03/2019
Zdrowotne właściwości ibiru:
Okres przedwiośnia to najgorsza pora roku dla naszego organizmu. W tym roku pogoda płata nam figle, bo zimy praktycznie nie było,a wiosna na dobre się jeszcze nie zaczęła. Sprzyja to narzekaniom na wahania nastroju, skoki ciśnienia, osłabienie organizmu. Słońce świeci coraz wyżej, dzień jest coraz dłuższy, a my mamy wrażenie, że opadamy z sił witalnych. Do tego dochodzą niekiedy dolegliwości przeziębieniowe.
Najważniejsze, do czego namawiamy w tym okresie, to prowadzenie zdrowego trybu życia, w tym stosowanie odpowiedniej diety, czyli uwzględnienie dużych ilości warzyw i owoców. Do najskuteczniejszych metod do walki z przeziębieniem jest niedoceniany korzeń imbiru.
Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).
Właściwości lecznicze imbiru – dlaczego imbir jest zdrowy?
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:
- Ułatwia trawienie. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
-Łagodzi mdłości-przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
- Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów i zapobiega zakrzepicy.
- Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
- Leczy przeziębienie i przynosi ulgę, gdy dokucza ból stawów i mięśni, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
- Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
- Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
- Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
- Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.
- Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za "gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
Imbir - przygotowanie i podanie
Najlepszy smak ma świeży imbir. Można go poszatkować, zemleć, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce. Świeży imbir można zastąpić mielonym w stosunku 6:1 (sześć jednostek świeżego imbiru na jedną mielonego). Najbogatszy smak i najwięcej włókien ma środek kłącza imbiru. Imbir należy szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Plasterki świeżego imbiru można położyć na sałacie albo ugotować i przyrządzić łagodzący napar. Suszony lub sproszkowany imbir to doskonała przyprawa do każdego dania oraz składnik pysznej marynaty. Imbir konserwowy doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, a także jest piękną dekoracją każdego posiłku.